Goed nieuws: Iemt!

Praktijk Vive | IEMT Integral Eye Movement Therapy Therapie

IEMT is een relatief nieuwe methodiek waar mensen enthousiast over zijn. Ik hoor daar zeker bij! Ik pas IEMT inmiddels al regelmatig toe in mijn praktijk. Ik wist al dat je mooie resultaten kunt behalen maar ervaar dat nu ook inderdaad. Zo mooi wanneer je de lading van een vervelende ervaring of herinnering kunt verminderen of weghalen bij iemand. Dat neemt zoveel stress weg waardoor iemand veel meer rust ervaart of dingen gaat oppakken die eerder vermeden werden.


Wat is Iemt (Integral Eye Movement Therapy)?

IEMT logo

IEMT staat voor Integral Eye Movement Therapy.

IEMT is een krachtige methodiek om onder andere intens negatieve  gevoelens te neutraliseren. Daarnaast kunnen zogenaamde ‘identiteitsdelen’ op de juiste plek worden gezet. Identiteitsdelen die stil zijn blijven staan in ontwikkeling, kunnen weer in ontwikkeling worden gebracht.


Waar kan Iemt voor ingezet worden?

IEMT kan worden ingezet voor:

  • Stressreductie
  • Verliesverwerking
  • (preventie) Burn-out
  • Depressie
  • Angsten/ fobieën
  • PTSS
  • Traumabehandeling
  • Persoonlijke ontwikkeling


Hoe werkt het?

Er wordt net als bij EMDR gewerkt met oogbewegingen. Er worden hierbij specifieke patronen gevolgd. Met deze oogbewegingen worden gewenste veranderingen tot stand gebracht. Er hoeft niet (veel) gepraat te worden over het probleem. Praten mag wel maar hoeft niet. Dit is helemaal aangepast aan jouw behoefte. Ik werk ook als therapeut en ontmoet veel mensen die juist hun verhaal willen doen. Dit kan ook heel helpend zijn in het verwerkingsproces. Maar ik zie ook cliënten die juist hun verhaal al heel vaak gedaan hebben en daar nu helemaal geen behoefte meer aan hebben. Dat is ook goed. Met IEMT kun je dus prima werken zonder het verhaal.


Hoe lang duurt een Iemt behandeling?

Over het algemeen kan gesteld worden dat het aantal behandelingen beperkt is. Soms worden al in 1 sessie goede resultaten behaald, in complexere gevallen zijn meer sessies nodig. Omdat dit afhankelijk is van de hulpvraag kan van tevoren niet precies worden aangegeven hoeveel sessies er nodig zijn.

IEMT sessies kunnen ook als losse sessie worden geboekt en ik zet IETM ook regelmatig in als interventie in de trajecten.


Wat is het effect van werken met Iemt?

Door de therapie wordt de herinnering vager. Er ontstaat meer afstand tot de herinnering en de emoties die aan de herinnering gekoppeld zijn vervagen of kunnen zelfs helemaal worden weggenomen. IEMT zorgt er zo voor dat ervaringen en herinneringen uit het verleden geen invloed meer hebben op ervaringen in het heden. Bij traumaverwerking kunnen heel vervelende gevoelens als machteloosheid, boosheid, angst en schaamte worden losgelaten.

Praktijkvoorbeelden

Zo zag ik laatst een jonge vrouw in mijn praktijk. Ze kon heel boos worden op een van haar kinderen. Ze werd dan vaak veel bozer dan ze eigenlijk zou willen. Ondanks dat ze daar speciaal op ging letten kon ze toch geen grip krijgen op deze felle reactie. In een sessie veranderde dit gedrag naar mildheid en compassie. Ze kan nu rustig blijven en in contact blijven met zichzelf en haar kind.

Eerder die week zag ik een man die zich irriteerde aan zijn baas maar dat nooit uitte. Sterker nog, hij stopte deze gevoelens weg en voelde zich steeds machtelozer in zijn werk. Hij had het veel te druk. Zijn baas schoof telkens nieuwe werkzaamheden naar hem toe. Iedere keer als hij voor zijn gevoel toch echt uitte dat hij dat niet wilde kreeg hij nul op zijn rekest. We hebben met IEMT gewerkt aan het gevoel van irritatie. Uiteindelijk kwam hij bij een eerdere herinnering van vroeger op school. Een leraar had hem als grapje een taak laten uitvoeren waar hij zich helemaal niet prettig bij voelde ten opzichte van de klas. Hij had zich toen heel machteloos gevoeld. Wat IEMT hem opleverde was dat hij zich niet meer machteloos voelde wanneer zijn baas hem een onprettig gevoel gaf. Dit komt omdat het vervelende gevoel van de basisschoolervaring nu losgekoppeld is van gebeurtenissen die nu gebeuren en dat gevoel triggerde. Hij geeft nu gewoon zijn grenzen aan wanneer hij merkt dat het teveel wordt zonder zich er onprettig bij te voelen.

Deel dit bericht op social media:

Mail me voortaan je blogs

Praktijk Vive heeft momenteel helaas geen plaats voor nieuwe clienten