Hoe voorkom je Kerststress?

Kerststress wordt veroorzaakt door allerlei dingen zoals verwachtingen, verplichtingen, financiële stress en pleasen. Hierdoor ontstaat er onrust in het hoofd. Gelukkig is hier iets aan te doen. Met het traject “Aanpak van Stress” maak je hier definitief kort en metten mee. Deze aanpak is niet alleen bedoeld bij Kerststress maar bij alle ongewenste stress die we kunnen ervaren in ons leven zoals ‘gedoe in de familie’ of stressoren op je werk bijvoorbeeld.
kerststress burn-out

Kerststress is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar de stress en de spanning die vaak gepaard gaan met de feestdagen van Kerstmis. Deze stress en spanning kunnen worden veroorzaakt door een aantal verschillende dingen, zoals het kopen van cadeaus, het organiseren van feesten en het bereiden van feestelijke maaltijden. Dit kan ervoor zorgen dat iemand zich gestrest en overweldigd voelt, en kan leiden tot emotionele en fysieke gezondheidsproblemen.

Verwachtingen en verplichtingen

Er zijn verschillende redenen waarom iemand kerststress kan ervaren. Een van de belangrijkste redenen is dat er veel verwachtingen en verplichtingen zijn die gepaard gaan met het vieren van kerst. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat iemand verwacht dat hij of zij een perfecte kerstmaaltijd kookt, of dat hij of zij verwacht dat hij of zij iedereen blij kan maken met cadeaus. Deze verwachtingen kunnen ervoor zorgen dat iemand zich gestrest voelt, omdat hij of zij bang is om te falen of om andere mensen te teleurstellen.

Financiële stress

Een andere reden waarom mensen stress ervaren tijdens de Kerstperiode, is omdat ze zich druk maken om geld te spenderen aan cadeaus en feestelijke maaltijden. Veel mensen voelen zich onder druk gezet om geld te spenderen aan dingen die ze misschien niet nodig hebben. Zeker nu in deze dure tijden. Dit kan leiden tot financiële stress.

Pleasen

Een derde reden waarom mensen stress ervaren tijdens de Kerstperiode, is omdat ze zich druk maken om iedereen tevreden te stellen. Veel mensen voelen zich onder druk gezet vanwege verwachtte bezoekjes. Een mens kan zich domweg niet in tweeën splitsen en er zijn wel veel families betrokken in het systeem. Het zogenaamde pleasen waarbij je rekening wilt houden met een ieders wens.


Rust in je hoofd

Zo komen we terecht in ons hoofd en ervaren we stress. Zich steeds repeterende gedachten blijven rondspoken. Zo ontstaan gedachten en emoties die we niet uiten maar wel in ons lichaam ervaren. Het is goed om deze te uiten en te kiezen voor jezelf. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk. Nu heb ik goed nieuws!!


Aanpak van Stress

Met het traject “Aanpak van Stress” maak je hier definitief kort en metten mee.
Succes verzekerd dus. De aanpak werkt naast een aantal gesprekken met een online omgeving en daar zit de crux in. Deze faciliteert in het regelmatig oefenen hiermee waardoor je gedrag pas echt kunt veranderen.  Nieuwsgierig geworden? Lees hier meer over de “Aanpak van Stress”.


Deel dit bericht op social media:

Mail me voortaan je blogs

Praktijk Vive heeft momenteel helaas geen plaats voor nieuwe clienten