Wat heeft eten, drinken en supplementen te maken met stress?

Praktijk Vive | Eten drinken supplementen en stress

Als mensen met energieproblemen bij mij in de praktijk komen dan brengen we eerst alle klachten in beeld. Dit kunnen lichamelijke klachten zijn, problemen rondom stemming en emoties, gedragsmatige problemen zoals zich voortdurend haasten en problemen met de cognitie zoals concentratie. Samen brengen we vervolgens alle factoren in kaart die mogelijk van invloed zijn op de disbalans.

Wat zijn veel voorkomende stressoren?

Problemen in relaties werk en prive
Te grote werkdruk
Slaapproblemen
Onverwerkte life events zoals een scheiding, overlijden, corona, verlies van gezondheid, pestverleden
Eten en drinken & supplementen

Bij de laatste wil ik wat langer stilstaan.

Eten en drinken & supplementen


(bron: CSR Centrum)
Waar kun je op letten met betrekking tot eten en drinken en het gebruik van supplementen?
Als eerste wil ik koffie noemen. Koffie stimuleert de sympathicus. Met dit deel van ons zenuwstelsel ‘geven we gas’.
Zelf dronk ik een jaar of 10 geleden met gemak 10 koppen koffie tijdens een lange werkdag.
Dat heb ik teruggebracht tot 3 kopjes koffie en alleen nog cafeïne vrij. Kies liever groene thee of rooibosthee. Stop niet ineens maar bouw dit langzaam af. Zo voorkom je dat je klachten krijgt van het stoppen met koffie zoals transpireren, rillen of hoofdpijn.

Alcohol wil ik ook speciaal benoemen. Door alcohol slaap je minder diep, word je vaak te vroeg wakker en het beïnvloedt ook de kwaliteit van de slaap. Slaap is heel belangrijk omdat we onder andere herstellen op celniveau. Heb jij last van ontstekingen, kwakkel jij vaak met de gezondheid of heb jij problemen met slapen dan is het raadzaam om een tijdje alcohol te minderen of te stoppen.

Drink meer water. Onder stress produceert het lichaam meer afvalstoffen. Als je meer water drinkt help je het lichaam afvalstoffen af te voeren. Dit water kun je koud of warm drinken.

Welke voedingsmiddelen kun je het beste nemen?
vitamine C versterkt de afweer: ananas, bessen, citrusvruchten, kiwi, meloen, broccoli, paprika, tomaat
vitamine B6 ondersteunt het zenuwstelsel en immuunsysteem: aardappelen, doperwten, avocado, bananen, gevogelte, vis, volkoren graanproducten, noten
vitamine B12 zenuwversterkend: eieren, gevogelte, vis, vlees en zuivel
magnesium zenuwversterkend, werkt tegen spierkrampen en slapeloosheid: aardappelen, graanproducten, bruine rijst, tarwekiemen, groene groenten, uien, kaas, melk, vlees en zonnebloempitten
zink versterkt en ondersteunt de afweer: noten, pitten en zaden, tarwekiemen, granen, zuivelproducten, bonen, vis en schaaldieren, vlees en gevogelte.



Supplementen


(bron: De nieuwe Gezondheidsregels, F. Lipman en D. Claro)

Het komt bij stressklachten regelmatig voor dat je extra vitamines en mineralen nodig hebt. Met supplementen vul je aan wat ontbreekt. Slik daarom iedere dag:

Multivitamine: bij voorkeur capsules in plaats van tabletten (deze zijn makkelijker verteerbaar). Let ook op dat je kiest voor vitamines op natuurlijke basis (deze zijn zonder suiker, lactose e.d.)

Vitamine D: als je niet dagelijks een kwartier met je hele lijf in de zon kunt zitten, is de kans groot dat je extra vitamine D nodig hebt. In de winter is dit al snel het geval. Kies voor vitamine D3 (en niet D2) want dat neem je beter op.

Omega 3-visolie: Omega 3 werkt ontstekingsremmend en helpt tegen depressie, angsten en vermoeidheid.

Magnesium: magnesium helpt om beter te slapen en is goed voor de spieren. Let op dat je magnesiumglycinaat of magnesiumcitraat kiest (en niet magnesiumoxide.


Hoe weet jij wanneer je toe bent aan een pauze?


Als we moe worden neemt de drang naar koffie, alcohol, suiker en snelle koolhydraten toe (witte rijst, witte pasta, wit brood, koekjes). Zo heeft eten en drinken een signaleringsfunctie.

Deel dit bericht op social media:

Mail me voortaan je blogs

Praktijk Vive heeft momenteel helaas geen plaats voor nieuwe clienten