Zet jij wel eens je masker af?

VivianeLeijten-PraktijkVive-Therapie-Energie-Stress-BurnOut-9

Sinds 2010 draag ik geen masker meer. Misschien vraag je je af of dat niet warm was, zo’n onhandig ding voor m’n gezicht. Dat viel wel mee; ik wist niet beter.

Tijdens mijn opleiding tot contextueel therapeut ontdekte ik dat ik een masker op had. Mijn veilige dekmantel was mijn eeuwige lach.

Als iemand op mijn werk of op een feestje me vroeg hoe het ging, dan zei ik altijd: ‘Goed hoor, alles prima.’ Niemand zag hoe ik me werkelijk voelde, omdat ik dat niet liet zien.

Toch besloot ik in diezelfde tijd zonder masker verder te gaan.

Mijn masker af

In het begin voelde ik me heel kwetsbaar. Ik vroeg me af of mensen me nog wel aardig zouden vinden. Of ze me niet raar vonden, of een zeurpiet.

Wat er echter gebeurde, verbaasde me enorm. En het verbaast me nog steeds.

Andere mensen vonden me niet raar. In plaats daarvan zetten zij hun masker ook af en kwamen ze met hun verhaal. Veel meer mensen bleken zo’n masker te hebben.

Een masker als overlevingsstrategie bij verlies

Een masker kan namelijk ook heel helpend zijn. Het helpt je door een lastige tijd en houdt je staande.

Neem nu mijn persoonlijke ervaring. 10 dagen nadat ik zelf mijn eerste kindje op de wereld zette, overleed mijn eigen moeder. Het beschermende mechanisme deed zijn werk en ik kon er daardoor toch zijn voor mijn zoon.

De dekmantel zorgt voor afleiding van wat er werkelijk speelt. De moeilijke gevoelens houd je weg van de ander, maar ook van jezelf.

Als iets heel heftig is, zetten we dit mechanisme onbewust in ter bescherming van onszelf.

3 delen van jezelf

Wanneer je geboren wordt, is je ziel in principe 1 geheel. Bij een heftige ervaring zoals een verlies kan de ziel zich opsplitsen in 3 delen:

• het gezonde deel
• het traumadeel
• het overlevingsdeel

Het traumadeel gaat achter slot en grendel, omdat het te heftig is. Je leeft door vanuit het overlevingsdeel.

Om weg te blijven van het trauma, betaal je echter wel een prijs.

Als je overlevingsdeel de overhand heeft, kun je niet meer echt stilstaan. Vergelijk het met een trein die rijdt. Er moet hard gewerkt worden om de trein te laten rijden.

In het dagelijks leven uit dat harde werken zich in hard studeren, zorg voor de kinderen of andere mensen, onderhoud van huis en tuin en ga zo maar door. De agenda mag niet meer leeg zijn, want dan val je stil.

Je wordt hier erg moe van en uiteindelijk houd je dit niet meer vol.

Een sneltrein heeft zo zijn voordelen, maar hij kent ook een keerzijde. Als je in een sneltrein zit, kun je ook de bloemen en dieren langs de kant van het spoor niet meer zien. Daarvoor gaat de trein te snel.

Je ervaart het leven niet meer ten volle. In plaats daarvan overkomt het je. Mooie herinneringen gaan ook mee achter slot en grendel.

Het is dus van belang dat je je masker weer af doet zodra het kan. Het kost namelijk zoveel energie, dat je er ziek van kan worden.

Bovendien mis je heel veel van al het moois in deze wereld.

Rust en verbondenheid

Tegenwoordig vind ik het alleen maar fijn om zonder masker te leven. Ik zie anderen nu veel beter en zelf word ik ook beter gezien.

Voor mij voelt contact nu veel echter. Ik voel me veel meer verbonden nu ik mijn kwetsbare gezicht toon. Nu kan ik lachen, maar het ook laten zien als ik me minder prettig voel.

Bovendien geeft een onbedekt leven me heel veel lucht en ruimte. Ik ervaar rust en een opgeruimd gevoel. Zo’n masker kost veel energie. Het is veel fijner om jezelf te zijn.

Wanneer zet jij je masker op? En wanneer durf je het af te zetten? Laat het me weten in een reactie hieronder.

Wil jij je masker afzetten? Ik help je er graag bij.

viviane.leijten@praktijkvive.nl 06-50837848

Deel dit bericht op social media:

4 reacties

  1. Mijn moeder stierf toen ik van onze jongste dochter 4 maanden zwanger was. Ik treurde niet om mezelf omdat zij een mooie leeftijd had gekregen. Pas jaren later toen ik drie jonge schoonzusjes verloor mocht ik van mezelf treuren. Het mooie is dat onze dochter de naam heeft gekregen die mijn moeder aan haar gaf als ik het ook wilde mocht het een dochter worden.

Reacties zijn gesloten.

Mail me voortaan je blogs

Praktijk Vive heeft momenteel helaas geen plaats voor nieuwe clienten