Wat zijn Opvoedopstellingen?
De methodiek kent zijn oorsprong in de familieopstellingen van Bert Hellinger (sinds 1993).Hierin wordt op een systemische manier naar een probleem gekeken.
In tegenstelling tot de familieopstellingen van Hellinger wordt de opvoedopstelling individueel uitgevoerd.
De ouder stelt zijn gezin/familie op met behulp van ankers/tegels op de grond en stapt zelf in de opstelling. Er wordt uitsluitend gewerkt met de vraag die in het hier en nu speelt. Men hoeft alleen maar te kijken naar het plaatje dat je zelf hebt neergelegd en te voelen wat er in je gebeurt.
Kinderen zijn ten alle tijden loyaal aan hun beide ouders. Soms zo sterk dat ze voor hen het lot van een ander gaan ‘dragen’. Dit doen ze onbewust en uit liefde, om het familiesysteem in evenwicht te houden. Ouders merken op dat patronen worden voortgezet, ook al doen ze erg hun best om dat te voorkomen. Voorbeelden van patronen: faalangst, boosheid, verdriet, verlegen zijn. Het kind reageert met heftige emoties of gedrag, is bijvoorbeeld meer dan nodig boos of agressief, angstig, claimend, teruggetrokken of slaapt slecht.
Een opvoedopstelling maakt de onderliggende dynamiek in een gezinssysteem eenvoudig zichtbaar en voelbaar.
In het kort de belangrijkste voordelen van een opvoedopstelling:
- Vaak maar 1 sessie nodig
- Individueel (en dus privé)
- Het kind hoeft niet mee te komen en blijft zo vrij van therapie
- Blijvende oplossing doordat de essentie wordt geraakt
- Opvoeden wordt moeiteloos
- Een opvoedopstelling kun je ook preventief inzetten. Bijvoorbeeld bij een echtscheidingssituatie, waarbij je kinderen zo min mogelijk wilt belasten.
Voor meer informatie over opvoedopstellingen verwijs ik naar www.opvoedopstellingen.nl
Contextuele Therapie Best – Contextuele Therapie Eindhoven – Contextuele Therapie Brabant